Zondag 10 november 2019 / 15.00 uur

Concert is uitverkocht!

St. George Quintet / Liesbeth Baelus, viool; Kaja Nowak, viool; Diede Verpoest, altviool; Wouter Vercruysse, cello; en Bram Decroix, contrabas

met muziek van Antonin Dvorák, Leos Janácek en Josef Suk

Twee violen, een altviool, een cello en een contrabas; dat is een onconventionele bezetting en dus een 'veelzijdig' repertoire. Naast welbekende en geliefde werken, als het kwintet van Dvořák, brengt het St. George Quintet zelden uitgevoerde werken van componisten als Janáček, Onslow, Bliss, F.S.Kelly, en anderen; heeft het werken van hedendaagse Belgische componisten uitgevoerd en in première gebracht; heeft het samengewerkt met andere musici, waaronder de wereldbekende gitarist Roberto Aussel; en heeft het meegewerkt aan muziektheater uitvoeringen en arrangementen van popsongs.

Het kwintet heeft veel door Vlaanderen gereisd en opgetreden op festivals en podia als Midis-Minimes (Brussel), Iedereen Klassiek (Concertgebouw Brugge), Klarafestival (Brussel) en AMUZ (Antwerpen). Ook hebben ze opgetreden bij het Grachtenfestival Amsterdam (NL), het Lake District Summer Music Festival (UK), het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen (NL) en het herdenkingsconcert in London, georganiseerd door de Vertegenwoordiging van Vlaanderen in het Verenigd Koninkrijk.

Uitvoeringen van het St. George Quintet zijn uitgezonden op klassieke muziek zenders als Klara en Musiq3 (België), Radio 4 (Nederland) en BBC3 (VK). Het St. George Quintet is laureaat van Supernova 2016, een competitie voor jonge kamermuziek ensembles, georganiseerd in samenwerking met de Belgische klasseke zender Klara in 2016.

Pavane Records bracht hun debuut album uit: British Legends. Hun tweede album, Bohemia Express, werd geproduceerd  door Ophelia Productions en uitgerbracht in februari 2019.

Ondanks dat zij nog aan het begin staat van haar muzikale loopbaan heeft Liesbeth Baelus al opgetreden in de meeste Europese landen, het Midden Oosten, Azië en de Verenigde Staten, zowel als soliste als met kamermuziek ensembles, zoals het Resonance Trio, het Arsis4 strijkkwartet en het St. George Quintet. Liesbeth studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, werd in 2009 geselecteerd voor het Queen Elisabeth College of Music, en vervolgde zij haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en in Wenen. 

Ook de Poolse violiste Kaja Nowak treedt veel op in heel Europa, zowel als soliste als in kamermuziek verband. Vanaf haar concertdebuut op 13-jarige leeftijd bij het Rzeszów Philharmonic Orchestra in Polen, heeft zij gesoleerd bij orkesten in België, Nederland, Duitsland en Polen. Zo heeft zij inmiddels opgetreden op podia als het Concertgebouw in Amsterdam, de Anton Philipszaal in Den Haag en de Flagey in Brussel. Kaja begon haar muziekstudie in Rzeszów en Warschau, en zette die voort aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.  

Diede Verpoest  kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader en studeerde vervolgens met de hoogste onderscheiding af aan de Muziek Academie 'August de Boeck'. In 2010 won hij de 1e prijs in de finale van Dexia Classics. Hij studeerde vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij naast de viool zich ook toelegde op de altviool. Ook die opleiding heeft hij inmiddels magna cum laude afgesloten.  Diede koester een grote passie voor kamermuziek. Hij nam deel aan vele verschillende masterclasses en orkestprojecten. Naast he St. George Quintet is hij mede-oprichter van het Ensemble Tmesis en speelt hij in het Sonos Ensemble (een combinatie van strijk- en blaaskwintet met piano). Eveneens speelt hij in de folkband "Roots".

Wouter Vercruysse  behaalde zijn Master of Music voor cello aan het Koninklijk Conservatorium te Gent 'met de hoogste onderscheiding'. Naast de cello heeft hij zijn vaardigheden verbreed tot gitaar, improvisatie en compositie. Wouter volgde masterclasses oa bij Yo-Yo Ma en Jean-Guihen Queyras. En hij won prijzen in de Belfius Cassics en Rotary Competities. Als solist en als kamermusicus trad hij op op podia als Carnegie Hall New York, Shanghai Oriental Arts Centre, Bozar Brussel en het Muziek-gebouw aan het IJ. Naast het St. George Quintet maakt hij deel uit van het Septimus Strijktrio en vormt hij samen met gitariste Catherine Struys het Edewood Duo.

Bram Decroix  studeerde contrabas in Antwerpen en Amsterdam van 2004 tot 2011, oa bij Peter Stotijn. Ook volgde hij masterclasses bij oa Dominic Seldis en Rick Stotijn. In diezelfde periode was hij aanvoerder van de contrabassectie van het Nationaal Jeugd Orkest en speelde hij in het kamermuziek ensemble Sebastian Strings. Sinds 2009 is hij lid van het Symphonie Orkest van Vlaanderen, en sinds 2012 is hij eerste contrabassist van de Belgische Kamer Philharmonie. Ook speelt hij regelmatig bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Bram heeft opgetreden op podia als de Royal Albert Hall, het Concertgebouw en de Bozar in Brussel.