Zondag 15 december 2019 / 15.00 uur / Kerstconcert

Eleonore Pameijer, fluit; Irene Maessen, sopraan; en Ralph Rousseau, viola da gamba 

met muziek van Hotteterre, Marais, Caldara, Caccini, Roussel, Bach, Hume,  Händel, Purcell, Krauss en Vivaldi

Eleonore Pameijer, reeds op jonge leeftijd prijswinnares van verscheidene jeugdcon-coursen, studeerde aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in de Verenigde Staten en in Italië. In 1984 won ze de eerste prijs in het Frank Martin Concours en maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

In 1985 verscheen haar eerste CD (sonates van Bach en zonen), die zich in een bijzon-dere populariteit mocht verheugen. Van 1985 tot 2000 was ze eerste fluitiste van het Asko, later ook van het Schönberg Ensemble. Als soliste trad ze op met vele symfonie-orkesten en ensembles o.l.v. dirigenten als David Porcelijn, Richard Dufallo, Philippe Entremont, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Ton Koopman, Ingo Metzmacher, Kenneth Montgomery en Jaap van Zweden. Tevens werd ze uitgenodigd om op te treden in bijna alle Europese landen, Israël, Brazilië, Argentinië, India, Canada en de Verenigde Staten.

Eleonore trad op in vele radio- en televisieprogramma’s en heeft ruim dertig CD’s op haar naam staan. Voor haar werden meer dan honderd nieuwe composities geschreven, waaronder een aantal werken voor fluit en orkest. Zij treedt o.a. op met harpist Remy van Kesteren, gambist Ralph Rousseau, tenor Marcel Beekman, pianist Marcel Worms en de Italiaanse gitarist Dario Macaluso. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het Jacques Thibaud Ensemble in Berlijn.

Eleonore is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten. Zij richtte in 1996 de Leo Smit Stichting op, genoemd naar de Nederlandse componist Leo Smit (1900-1943). De stichting brengt werken van componisten, die tijdens WOII werden vervolgd, weer onder de aandacht van het publiek en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal kenniscentrum op dit gebied. In 2012 ontving Eleonore een koninklijke onderscheiding, zij werd ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2015 werd Eleonore benoemd tot beschermvrouwe van de Mozartkring.

Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium waar zij cum laude het diploma Uitvoerend Musicus en haar opera examen behaalde. Ze volgde lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten Concours te 's-Hertogenbosch. Irene Maessen werd onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Tevens heeft ze onbekende Nederlandse kamermuziek uit de vergetelheid gehaald en samen met pianiste Reinild Mees is ze een pleitbezorgster van liederen van vrouwelijke componisten. Met Reinbert de Leeuw voerde ze de 'Urfassung' van de avondvullende liederencyclus 'Das Marienleben' uit van Paul Hindemith. Met Marja Bon introduceerde zij het 'Liedrecital a la carte', een keuze programma, waarin het publiek bepaalde welke liederen er uitgevoerd werden van 99 voorgeschotelde liederen.

Als operazangeres vertolkte Irene Maessen veel rollen, in het bijzonder in de opera's van Mozart. Zij zong Pamina in Die Zauberflöte, Donna Elvira en Zerlina in Don Giovanni, Cherubino en de Gravin in Le Nozze di Figaro en Fiordiligi in Cosi fan tutte. Zij trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten  onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Edo de Waart, en Jan Willem de Vriend. Ze heeft haar medewerking verleend aan het Holland Festival, de Kro concertserie, de VARA matinee, het Gergiev Festival, het Grachtenfestival, Asian Contemporary Music Festival in Seoul, het Festival van Vlaanderen, het Festival Classique in Den Haag en de ROBECO-concerten in het Concertgebouw van Amsterdam.

Met ingang van het seizoen 2007/2008 is zij verbonden aan het Artez conservatorium te Arnhem als docent klassieke zang van de Muziektheaterafdeling. 

Ralph Rousseau wist al op zeer jonge leeftijd dat muziek en wetenschap zijn leven zouden beheersen. Begonnen op piano en (bas-)gitaar, combineerde hij later een conser-vatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij cum laude af. Hij was als natuurkundig onderzoeker werkzaam bij bedrijven als Shell en Océ en bij wat nu het NWO-instituut Differ is. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en zeker ook rockmuziek.

Rousseau’s eerste contact met de viola da gamba deed hem onmiddellijk besluiten om over te schakelen op dit zevensnarige instrument. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van de viola da gamba. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden interna-tionaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zo werd zijn cd ‘Chansons d’amour’ bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs. Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Als solist op de viola da gamba speelde Ralph bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziek-festivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Als zoon van een docent zit ook het onderwijs Rousseau in het bloed. Hij besloot daarom in 2011 zijn Master of Education te gaan halen, een studie die hij een jaar later, opnieuw cum laude, afsloot. Hij werkte enige tijd in het voortgezet onderwijs, werd daar docent van het jaar en accepteerde vervolgens een positie als universitair docent aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet aan intrinsieke motivatie, de diepste drijfveren van leerlingen, studenten, docenten en mensen in het algemeen.

De wonderlijke combinatie van activiteiten en de lessen die daarin geleerd zijn, in combinatie met zijn onderzoek op het gebied van motivatie, maken Ralph Rousseau inmiddels tot een veelgevraagd spreker op het gebied van innerlijke drijfveren.