Zondag 19 december 2021 / 

Ensemble Lumaka / Miriam Overlach (harp); Jana Machalett (fluit); Saskia Viersen wordt vervangen door Joe Puglia (viool); Martina Forni (altviool); en Charles Watt (cello)

met muziek van Claude Debussy, Andre Jolivet, Arthur Foote, Maurice Ravel en Joseph Jongen

Puglia Joe.jpg

Ensemble Lumaka, gevestigd in Amsterdam, is op dit moment één van de meest actieve kamermuziekensembles van Nederland en uniek in zijn harp-fluit-strijktrio-bezetting en specifieke klankwereld. Lumaka’s inmiddels 15-jarige carrière begon met het winnen van o.a. het Internationale Kamermuziekconcours Almere en Het Debuut. Sindsdien treedt het ensemble regelmatig op in de mooiste concertzalen van Nederland (waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Hermitage, Concertgebouw de Vereeniging), bij festivals (bijvoorbeeld het Grachtenfestival, Festival Classique, Peter de Grote Festival, het Thailand International Harpfestival, het 47th Istanbul Music Festival), geeft concerten in het binnen- en buitenland en is vaak te horen op radio 4 en de Concertzender. Ook verschenen er drie fraaie cd’s.

De Lumaka-leden zijn o.a. werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Ensemble Insomnio en als solisten en kamermusici in de hedendaagse en oude muziek.

Vanwege verplichtingen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest zal Saskia Viersen zich moeten laten vervangen. In haar plaats speelt Joe Pugiia, vaste violist bij Asko| Schönberg; hij studeerde aan The Julliard School bij Robert en Nicholas Mann en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths, waar hij in 2008 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Sindsdien treedt hij vaak op als solist, als orkestmusicus en in kamermuziekverband.

Voor speciale projecten werkt Ensemble Lumaka regelmatig samen met andere musici, acteurs, schrijvers en lichtkunstenaars of verrijkt een programma met persoonlijke toelichtingen. Zo worden hun concerten een “sprookjesachtige, ja geestverruimende belevenis”.

De afgelopen jaren is het ensemble zich steeds meer gaan verdiepen in de muziek rond 1920. Hierdoor wordt Lumaka inmiddels beschouwd als hét ensemble voor muziek uit die tijd. Waarom de jaren twintig?

In de jaren twintig werd voor het eerst een ensemble in de kwintetbezetting (harp, fluit, strijktrio) opgericht, door de harpist Pierre Jamet. Daardoor is er heel veel mooi repertoire uit het Frankrijk van die tijd. Ook muziekhistorisch gezien is het een erg interessante periode: de laatste staart van de romantiek, de eerste jazz-invloeden, gekke tonaliteit en ritmiek…

Maar naast de (voornamelijk) Franse muziek uit het Interbellum onderneemt het ensemble ook heel graag uitstapjes naar bijvoorbeeld Mozart, Schubert of hedendaags repertoire.