20 maart 2022 / 15.00 uur

Animato Kwartet, uitgebreid tot klarinet kwintet

Inga Våga Gaustad en Tim Brackman, viool; Elisa Karen Tavenier, altviool; en Pieter de Koe, cello / Jelmer de Moed, klarinet

Animato Kwartet-nieuw.png
Moed Jelmer de.jpg

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Programma’s die het kwartet speelt bevatten zowel de meer klassieke alsook eigentijdse werken, soms speciaal voor het ensemble gecomponeerd.

Het Animato kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, de Hertz-zaal van TivoliVredenburg, ook nam het kwartet deel aan de Strijkkwartetbiennale 2020 in Amsterdam.

Reeds snel na oprichting ontving het Animato twee belangrijke prijzen. Tijdens het ‘Festival International de Inverno de Campos do Jordao’ in Sao Paulo (Br) werd hun uitvoering van Dvorak’s American Quartet gelabeld als ‘Artistieke Excellentie’ en in datzelfde jaar bereikte het kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachten-festival Concours (2014). In 2017 was het Animato finalist van de Storioni Toonzaal Prijs; daarbovenop werd het kwartet uit vele gegadigden geselecteerd voor het strijkkwartetstipendium van Het Kersjes Fonds, met een uitreiking en optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, Amsterdam.

Als onderdeel van het Postgraduate programma bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het kwartet gedurende drie jaar Artist in Residence is, volgt het Animato regelmatig lessen bij Marc Danel en Eberhard Feltz; Het kwartet neemt zo’n vier keer per jaar deel aan sessies van de European Chamber Music Academy (ECMA) waar Hatto Beyerle en Johannes Meissl de musici intensief begeleiden. Masterclasses volgde het kwartet bij o.m. Alfred Brendel, Ásdis Valdimarsdóttir, Jan Willem de Vriend en Gerhard Schulz.

In november 2020 werd het Animato, uit meer dan 40 aanmeldingen, geselecteerd als een van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-2022! De komende tijd zal het kwartet met gespecialiseerde coaches werken aan het programma waarmee ze in seizoen 2021-22 langs dertien Nederlandse concert-zalen zullen toeren. De jury over dit strijkkwartet: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten.

Het Animato Kwartet heeft het voorrecht te kunnen musiceren op prachtige instrumenten. Zowel de viool van Tim (B. Gabrielli-Florence, 1764), als de cello van Pieter (Joh. Th. Cuypers-Den Haag, 1775-’80) zijn in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Elisa Karen bespeelt een altviool van Daniel Royé, aangeschaft met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument.

 

Jelmer de Moed (1995) is een gepassioneerde klarinettist die naast zijn studie al veel concerten geeft en projecten initieert. Zo brengt hij samen met het Animato Kwartet een ode aan de Nederlandse Componist Tristan Keuris in Bevangen en verscheen eind 2019 zijn debuut EP Dwaallicht waarop hij samen met Rik Kuppen werken van Alban Berg en Robert Schumann heeft opgenomen in zaal Hertz. 

Onlangs werd hij genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2021 en zal deze zomer tijdens het festival zijn programmas presenteren. Voor volgend seizoen is hij geselecteerd als finalist voor de Dutch Classical Talent Award. In het najaar staat zijn tournee gepland met muziek voor klarinet en tape langs dertien grote concertzalen in Nederland.

Momenteel studeert Jelmer aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn bij Martin Spangenberg en kamermuziek bij Eberhart Feltz