Zondag 23 januari 2022 / Concert is afgelast

Calefax Reed Quintet / Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet)

en Alban Wesly (fagot) 

Calefax Reed Quintet.jpg

Het Calefax Reed Quintet is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

 

Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

 

De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat Calefax onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeeft van zijn arrangementen. Mede daardoor zijn vele rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.

De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Dit muziekfeest staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen (met de Calefax-musici afwisselend als gastheer en uitvoerende), verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

 

Calefax werkt veelvuldig samen met collega-musici en kunstenaars uit andere disciplines. Daarbij zoekt Calefax steevast naar verrassend repertoire en vernieuwende presentaties.