Zondag 4 oktober 2020 / 14.00 en 16.00 uur

Olivier Patey, klarinet, Joris van den Berg, cello en Martijn Willers piano.

met muziek van Beethoven en Brahms

Mozart, Beethoven en Brahms waren alle drie verliefd op de klarinet en componeerden geweldige kamermuziek voor dit instrument. De drie musici in Trio Patey/van den Berg/Willers hebben allemaal hun hart verpand aan de kamermuziek. In 2019 maakten zij dan ook het plan om samen een paar van de mooiste werken voor klarinet, cello en piano ten gehore te brengen, met als resultaat een tournee in seizoen 20/21. Zij kenden elkaar al via o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest: Olivier Patey en Joris van den Berg maken deel uit van dit orkest, Martijn Willers speelt regelmatig kamermuziek met leden van het orkest, waaronder recentelijk in Parijs, Luxemburg en Wenen, en in educatieve projecten als “Carnaval des Animaux”.

 

Joris van den Berg en Martijn Willers vormen al sinds 2006 een duo. In mei 2014 wonnen zij de Dutch Classical Talent Award, na een uitgebreide tournee langs de belangrijkste concertzalen in Nederland. Direct daarna, in juni 2014 maakte het duo een tournee van 2 weken door China, met 9 concerten in vooraanstaande concertzalen in o.a. Peking, Shanghai en Xiamen. In maart 2020 staat voor hen een tweede concertreis naar China gepland.

Al eerder had het duo in augustus 2008 een derde prijs in de wacht gesleept bij het Internationale Johannes Brahms Kamermuziek Concours in Pörtschach, Oostenrijk. In 2010 maakten ze een succesvolle tournee door de VS. De debuut-cd van de twee musici, 'Dialogo', met werken van Prokofiev, Lutoslawski en Britten, werd in 2013 zeer lovend ontvangen.

 

Joris van den Berg studeerde o.a. in Amsterdam bij Quirine Viersen, in Keulen bij Frans Helmerson, en in Manchester bij Ralph Kirshbaum en Gary Hoffman, waar hij vervolgens met onderscheiding en een gouden medaille afstudeerde. Hij debuteerde in 2006 in het Amsterdamse Concertgebouw na het winnen van de eerste prijs op het eerste Nationaal Cello Concours.

Naast zijn samenwerking met Martijn Willers speelt Joris van den Berg in diverse binnenlandse en buitenlandse ensembles, met musici als Daniel Hope, Philippe Graffin and Gary Hoffman. Als solist trad hij op met o.a. het Residentie Orkest, Manchester Camerata, de Filharmonie van Vlaanderen, Amsterdam Sinfoniëtta en Camerata Amsterdam. Behalve in de Grote en de Kleine Zaal van het Concertgebouw was hij te beluisteren in zalen als de Grote Concertzaal van het Moskous Conservatorium en de Wigmore Hall, London. Zijn Giovanni Grancino cello (1703) en Tourte “L’ainé” strijkstok zijn hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Zijn liefde voor de kamermuziek bracht Martijn Willers naast Joris van den Berg ook in de praktijk met allerlei andere musici van naam en faam uit binnen- en buitenland, waaronder altvioliste Nobuko Imai, Charles Neidich (klarinet), Maria Milstein (viool), Olivier Patey (soloklarinettist van het Concertgebouworkest) en Olivier Thierry (contrabassist in het Concertgebouworkest). Met de laatste maakte hij een cd die in januari 2020 uitkomt.

In 2019 richtte Martijn Willers samen met violist Bas Treub en celliste Anastasia Feruleva een pianotrio op. Hij is verder als correpetitor en docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook speelde hij jarenlang met veel plezier met studenten en docenten tijdens de Internationale Masterclass in Apeldoorn en is hij sinds 2018 een graag geziene gast op het Peter de Grote Festival in Groningen. Daarnaast is lesgeven een grote passie van Martijn.

Behalve winnaar van de Dutch Classical Talent Award in 2014 is de pianist ook prijswinnaar van het Vriendenkrans Concours 2006, en kreeg hij in de finale van dat concours de SNS Reaal Fonds Masterclass Prijs toegekend.

 

Olivier Patey raakte al op jonge leeftijd in de ban van de klarinet. Nog tijdens zijn studie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs, die hij met onderscheiding afsloot, won hij een aantal van de belangrijkste internationale concoursen, waaronder het ARD Concours in München in 2003 en het Carl Nielsen Concours in Odense in 2005. Sindsdien maakte hij carrière als solist en trad hij op met orkesten als het Praags Philharmonisch Orkest, het Symfonieorkest des Bayerischen Rundfunks in München, het Mahler Chamber Orchestra en in ons land met Amsterdam Sinfonietta.

Daarnaast is Olivier Patey sinds 2013 soloklarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, nadat hij deze functie al bekleedde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Mahler Chamber Orchestra. Hij is bovendien een gedreven kamermusicus, in welke hoedanigheid hij o.a. optrad op het Marlboro Festival (USA), in de Wigmore Hall, Londen, in Carnegie Hall, New York, de Philharmonie in Berlijn en het Concertgebouw in Amsterdam, met collega’s als Janine Jansen, Lisa Batiashvili, Mitsuko Uchida, Éric le Sage en de Ebène en Modigliani strijkkwartetten. De laatste jaren is hij veel te vinden op het Arties Festival in India, en met zijn vrienden Romain Descharmes (piano) en Gauthier Hermann (cellist en oprichter van het Arties Festival) runt hij het cd-label Arties Records, dat wordt gedistibueerd door Harmonia Mundi. Op dat label zijn ook zijn meest recente opnamen te beluisteren.