Zondag 6 oktober 2019 / 15.00 uur

Trio Khaldei / Pieter Jansen (viool), Francis Mourey (cello) en Barbara Baltussen (piano)

met muziek van Johan Nepomuk Hummel, Zoltán Kodály, Frank Martin en Antonin Dvorák

Trio Khaldei verenigt drie muzikanten die elkaar gevonden hebben in hun passie voor kamermuziek en in het bijzonder voor de unieke klankkleur van het pianotrio. Het trio bestaat uit pianiste Barbara Baltussen, violist Pieter Jansen en cellist Francis Mourey.

Sinds hun eerste concert in 2011 is Trio Khaldei uitgegroeid van een beloftevol jong ensemble tot een vaste waarde op de belangrijkste podia van België. In 2013 was het trio één van de zes genomineerde ensembles voor de eerste editie van Supernova. De afgelopen seizoenen speelde Trio Khaldei in culturele centra over het hele land; in prestigieuze zalen als Bozar (Brussel), Amuz (Antwerpen), De Bijloke (Gent) en Het Concertgebouw (Brugge) en voor festivals in binnen – en buitenland.

In juli 2016 nam het trio in de Blauwe Zaal van de Singel haar eerste cd op met muziek van Sjostakovitsj en Prokofiev. Het Trio heeft een bijzondere affiniteit met de Russische muziek van de eerste helft van de 20e eeuw, in het bijzonder met Sjostakovitsj. In de programma's van Trio Khaldei gaat de muziek van vroeger en nu met elkaar in dialoog en confrontatie. Naast de grote meesterwerken probeert het trio ook minder bekende muziek aan het publiek voor te stellen.

Ook Belgische muziek heeft een prominente plaats in de programmatie van Trio Khaldei. Zo stond reeds muziek van Jongen, Celis, Van Landeghem en Brewaeys op de lessenaars. In maart 2015 speelde Trio Khaldei twee concerten op het festival Voorwaarts Maart in De Bijloke met een volledig Belgisch programma

Barbara Baltussen (1982) groeide op in een muzikale familie en begon op 7-jarige leeftijd piano te spelen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas. Hierna vervolgde ze haar studie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, waar zij haar diploma “meester in muziek” behaalde in juni 2006.

Daarnaast nam Barbara deel aan verschillende masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici zoals Jacob Lateiner, Elisabeth Leonskaja, György Kurtàg, Jard Van Nes, Rudolf Jansen, Rian De Waal e.a. Barbara is laureate van verschillende wedstrijden, waaronder Jong Tenuto, Cantabile, Axion Classics, E. Durletwedstrijd, ...

Barbara kiest er bewust voor om zich als pianiste, in een wereld waar de mogelijkheden zeer divers zijn, niet in één domein te specialiseren, maar om als muzikante zo breed mogelijk actief te zijn op verschillende terreinen. Op die manier ontstaat er een constante kruisbestuiving tussen die verschillende domeinen. Zo werkt ze als docente piano en begeleidingspraktijk in de academie voor Muziek, Woord en Dans van Bornem, en in de Kunsthumaniora van Brussel, maar heeft zij daarnaast nog een zeer actief concertleven als soliste, als kamermuzikante en als begeleidster.

Pieter Jansen (1983) volgde vanaf zijn zevende vioollessen aan de Muziekacademie van Turnhout. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. Daar behaalde hij in juni 2006 het Master Diploma met grootste onderscheiding. In januari 2006 werd hem de Oranjebeurs toegekend. Hij volgde masterclasses viool bij o.a. Charles-André Linale, Raphael Oleg, Albrecht Breuninger en Renaud Capuçon. Als orkestmuzikant speelt Pieter regelmatig in De Filharmonie, het Symfonieorkest van Vlaanderen en Le Concert Olympique. Hij was als concertmeester verbonden aan Musici Dominicanorum, het orkest van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. Als aanvoerder/solist is hij regelmatig te gast in het City of Brussels Orchestra, de Belgische Kamerfilharmonie en het Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg. Sinds 2006 is Pieter eerste violist van het Spectra Ensemble, een ensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Hij is stichtend lid van Trio Khaldei en maakt sinds mei 2014 ook deel uit van het Quatuor Tana.

Francis Mourey (1984) studeerde aan het "Conservatoire National de Région" van Dijon en behaalde het "Diplôme d'Etudes Musicales" met unanieme onderscheiding voor cello. Hij vervolgde zijn studies in België aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij in 2008 zijn studies beëindigde met grote onderscheiding. Nadien vervolmaak-te hij zich onder de vleugels van France Springuel aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar hij in 2009 een Postgraduaat behaalde, opnieuw met grote onderscheiding. Als muzikant met een zeer brede interesse, studeerde Francis ook orkestdirectie, orgel en compositie. Zijn interesse gaat vooral uit naar orkestwerk en kamermuziek. Francis is actief als vervanger in tal van orkesten (het Nationaal Orkest van België, Brussels Philharmonic, het Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouw-burg).