top of page

18 december 2022 / 15.00 uur

Maria Milstein, viool en Nathalia Milstein, piano

maria en nathalia milstein.jpg

Maria Milstein  werd geboren in Moskou in een muzikale familie. Zij studeerde in Amsterdam bij Ilya Grubert, in London bij David Takeno en in de Koningin Elisabeth Muziek Kapel in Waterloo (België) bij Augustin Dumay.
Maria is prijswinnaar in verschillende grote internationale competities zowel als soliste, als in kamermuziek verband. In 2018 ontving zij de Nederlandse Muziekprijs: de hoogste onderscheiding voor een klassiek musicus, toegekend door het Ministerie van Cultuur. 

Maria treedt veelvuldig op door heel Europa in zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, BOZAR in Brussel, de Musikverein in Wenen, de Philharmonie van Keulen en de Cité de la Musique in Parijs. Zij trad als soliste op met o.a. het Nederlands Radio Philharmonisch Orkest, het Nationale Orchest van Belgie, het Residentie Orkest en Amsterdam Sinfonietta. En zij werkte met dirigenten als Vasily Petrenko, Otto Tausk, Tomas Netopil, Daniele Rustioni, Michel Tabachnik, Giancarlo Guerrero, Duncan Ward en Reinbert de Leeuw.

In de kamermuziek vormde zij het succesvolle Van Baerle Trio samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder, een van de leidende trio's van deze generatie. Het Trio heeft inmiddels twee CD's uitgebracht, die zeer goed zijn ontvangen in de internationale pers, en het werkt nu aan de volledige werken voor piano trio van Beethoven. 

Haar eigen debuut CD "Sounds of War" nam zij op met pianiste Hanna Shybayeva met daarop Sonates van Poulenc, Janáček en Prokofiev; deze CD won de Edison Klassiek Prijs 2015. Ook nam zij twee CD's op met haar zus, pianiste Nathalia Milstein; zie hieronder.

 

Nathalia Milstein begint met piano op 4-jarige leeftijd bij haar vader Serguei Milstein en studeert vanaf 2009 bij hem aan het Geneva Conservatory of Music. In 2013 begint Nathalia bij Nelson Goerner aan de Geneva Haute Ecole de Musique, waar zij haar Bachelor and Master afrondt met onderscheiding. In 2017 verhuist Nathalia naar Berlijn waar zij gaat studeren aan de Barenboim-Said Akademie, eerst bij Nelson Goerner, en daarna in de nieuw opgerichte studio van Andras Schiff.

Haar internationale carrière neemt een aanvang als zij in 2015 de 1e prijs wint in de Internationale Piano Competitie in Dublin. Sinds dat moment wordt zij uitgenodigd voor optredens in concertzalen als de National Concert Hall in Dublin, de Zankel Hall (Carnegie Hall) in New York, Wigmore Hall in London, het Gewandhaus in Leipzig of de Pierre Boulez Zaal in Berlijn.

Als speler van kamermuziek speelt zij met grote regelmaat bij bekende musici en wordt zij uitgenodigd voor de belangrijke kamermuziekfestivals. Zo heeft zij met het Prazak Kwartet een CD opgenomen, gewijd aan de muziek van Smetana.

Al een aantal jaren speelt zij in duo met haar zuster, de violiste Maria Milstein. Naast een druk concertschema hebben zij samen inmiddels twee albums opgenomen: “La Sonate de Vinteuil” (2017) en “Ravel Voyageur” (2019).

Nathalia's debuut solo CD bevat werken van Prokofiev en Ravel, en werd in 2018 uitgebracht op Mirare.

Marjan Doorn heeft weer een voorbeschouwing geschreven over de muziek die Maria en Nathalia zullen gaan spelen. zie pdf

bottom of page